Tandır Böreği
merhaba arkadaşlar ben Fatma bugün sizlere kahvaltıda çay ile en çok yakışan nefis bir börek tarifi vereceğim. deneyeceklere afiyet olsun. tarife geçelim
Tandır böreği için malzemeler
Hamuru için;
4 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
su
Arasını yağlamak için;
125 gr tereyağı
125 gr margarin
1,5 çay bardağı tahin
Kıymalı harç için;
500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz biber
yarım tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
1 adet yumurta
susam
çörek otu
Tandır böreği yapılışı
Hamur için tüm malzemeleri kaba alıyoruz. Yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamur dinlenirken margarin ve tereyağını tavada eritiyoruz. Altı kapatılıp tahini ilave ediyoruz. İyice karıştırıp yağ ve tahinin birbirine geçmesi sağlanır. Hamurun tamamını alıp masaya aldıktan sonra incecik açıp bütün yüzeyi tahinli yağla kaplanır. 10-15 dakika yağın donması beklenir. Hamurun ortasından delip dışa doğru kıvırıyoruz. Yine 10-15 dakika bekleyip hamuru kopartıp yavaş yavaş uzatıyoruz. 3 beze olacak şekilde rulo yapılıp 1 saat dolapta bekletiyoruz. Kıymalı harç için soğanı incecik kıyıp zeytinyağında kavuruyoruz. Kıyma ilave edilip suyu çekiline kadar pişiriyoruz. Tuzu baharatı ve maydanozu ekleyip altını kapatıyoruz. hamurun ilk bezesi fırın tepsisi büyüklüğünde üzerine un serperek açılır. Yağlanmış tepsiye ilk hamur serilir. Kıymalı harcın yarısı hamurun üzerine yayılır. İkinci hamuru yayıp yarım olan kıyma koyulur. Son bezede açılıp tepsiye serilir. Hamurun üstüne 1 yumurta kırılıp susam ve çörek otu serpilip 200 derece fırında pişirilir. Afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder